Stappenplan notaris

Stappenplan notaris

Het kan soms lastig zijn om een goede notaris te vinden. Als je een woning gaat kopen of een testament wilt opstellen zal je deze persoon toch echt nodig hebben. Notarissen kunnen je helpen met een groot aantal zaken en ze kunnen je daarbij juridisch adviseren en ondersteunen. Het is dus belangrijk dat je een notaris vindt die bij je past. Gelukkig zijn er voldoende notarissen waaruit je kunt kiezen en met het onderstaande stappenplan kun je deze keuze allicht wat gemakkelijker maken.

 

Stap 1: wat heb je nodig?

Vraag jezelf eerst af waar je de notaris exact voor nodig hebt. Een notaris kan je met veel juridische zaken helpen en deze hebben te maken met je persoonlijke situatie, met een situatie in je familie, bij het kopen en verkopen van vastgoed en bij het oprichten en onderhouden van een onderneming. Als jij voor een bepaalde reden een notaris moet opzoeken, dan kun je het beste direct al je zaken regelen. De meeste notarissen zullen je dan ook een korting geven. Vraag jezelf dus allereerst af wat je nodig hebt van de notaris, ongeacht de gebeurtenis of het punt in je leven. Schrijf dit op en neem je lijstje mee naar de tweede stap.

 

Stap 2: een shortlist maken

Vervolgens ga je kijken welke notarissen in jouw omgeving actief zijn en ga je een lijst maken van maximaal 6 mogelijke kandidaten. Dit doe je door globaal naar de website te kijken en je wat in te lezen in deze persoon. Je hoeft dan nog niet in details te gaan. Maak een lijst en neem contact op met deze kantoren om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Stap 3: de gratis kennismakingsgesprekken

De meeste notarissen zullen je uitnodigen voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze kennismakingsgesprekken zijn zeer nuttig om te bepalen of het klikt tussen de notaris en jij. Je legt hem of haar voor wat je benodigdheden zijn en jullie kunnen overleggen wat er mogelijk is. Nadat jullie gesproken hebben kun je de notaris vragen een offerte voor je op te maken. Deze krijg je dan later thuisgestuurd. Dit kennismakingsgesprek kost niets, maar je hebt nu al wel een glimp gevangen van de manier waarop de notaris mensen behandeld, van hoeveel tijd deze voor je heeft en van wat er mogelijk is in jouw situatie.

 

Stap 4: de offertes verzamelen en controleren

Als je alle offertes ontvangen hebt is het verstandig om de inhoud eerst even goed te controleren. Het is natuurlijk de bedoeling dat ze compleet zijn en dat de prijs reflecteert wat je nodig hebt. Let dan op de volgende punten.

  • Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden: notarissen zullen geld vragen voor gebruikelijke werkzaamheden en extra werkzaamheden. De gebruikelijke werkzaamheden zijn voor elke notaris hetzelfde en deze hebben te maken met de wettelijke taken die de notaris officieel heeft. De extra kosten kunnen echter per notaris verschillend zijn en dit zijn taken waar jij misschien specifiek om gevraagd hebt of die het gevolg zijn van bijzondere omstandigheden. De prijzen voor deze extra taken verschillen ook per notaris, dus controleer goed of deze worden genoemd en of ze zijn meegerekend.
  • Maximum tarieven: als jij in aanmerking komt voor maximum tarieven, dan kun je beter goed nakijken of deze ook zo verrekend zijn. Maximale tarieven worden gehanteerd voor mensen met een beperkt inkomen of voor mensen die minder draagkrachtig zijn.
  • Hoe is de prijs tot stand gekomen: als jij een paar vrij standaard zaken nodig hebt van de notaris, dan zal hij of zij daar al vaste tarieven voor hebben klaarstaan. In sommige gevallen en bij situaties die niet zo recht door zee zijn kan een notaris de kosten per uur rekenen. Soms kan het dus ook mogelijk zijn dat je hier een combinatie van aantreft. Lees daarom goed hoe de prijzen voor de notaris tot stand zijn gekomen en als er iets niet duidelijk is, vraag dan altijd om opheldering.
  • Alle officiële gegevens: verder moeten alle officiële gegevens van de notaris vernoemd worden. Dit zijn details over de vakvereniging waarbij ze aangesloten zijn, het nummer bij de Kamer van Koophandel, de adresgegevens, de datum, de tijd waarop de offerte afloopt enzovoorts.

 

Stap 5: een notaris kiezen

Aan de hand van deze offertes en jullie kennismakingsgesprekken kun je nu de notaris kiezen die je wilt gaan gebruiken. Dit is meestal niet de goedkoopste optie, maar eerder de notaris waarbij je het beste gevoel hebt of die de meeste tijd voor je heeft. Soms kun je de notaris kiezen waarvan je het idee hebt gekregen dat ze hun werk het beste doen of dat ze het meeste verstand hebben van wat jij nodig hebt. De notaris met het beste pakket is dan de winnaar.

 

Vergelijk offertes

Wij kunnen je alvast helpen aan offertes van betrouwbare notarissen. Deze kun je toevoegen aan je eigen marktonderzoek. Alleen als je alle opties bekeken hebt weet je zeker dat je de beste keuze kunt maken. Via onze vergelijkingstool kun je de eerste stap zetten richting het vinden van een goede notaris.