Keurmerken notaris

Keurmerken notaris

Heb jij de diensten nodig van een notaris, dan zal je ongetwijfeld juridisch iets op papier moeten krijgen. Of dit nu een samenwoningscontract is, een testament of een papier omdat je een huis gaat kopen, een notaris moet dit voor je of jullie regelen. Het is niet altijd gemakkelijk om een goede notaris te vinden. Er zijn voldoende notarissen beschikbaar, maar wie is de beste? De keurmerken kunnen je dan veel vertellen over het vakmanschap van een bepaalde notaris. En hier lees je exact waar je dan op moet letten.

Keurmerken

Keurmerken zijn bewijzen van bepaalde kwaliteiten. Als een notariskantoor een keurmerk mag voeren, dan hebben ze aangetoond te voldoen aan de strenge eisen die dat keurmerk ze oplegt. Hier worden ze bij de accreditering op getoetst, maar ook later kunnen ze dan steekproefsgewijs nog worden getest. En als ze dan niet meer aan deze eisen voldoen, wordt het keurmerk afgenomen. Bij notarissen kun je dan letten op de volgende keurmerken.

  • KNB-lidmaatschap: de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is een instantie waar alle (kandidaat)notarissen lid van moeten zijn. Lidmaatschap bewijst dat deze integer en onafhankelijk te werk gaan en dat ze hun beroep officieel mogen uitvoeren.
  • VASN-lidmaatschap: de leden van de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat hebben aangetoond dat ze deskundig zijn op juridisch agrarisch gebied. Dit is een specialisme dat wordt toegediend door middel van een opleiding en een jaarlijkse bijscholing.
  • MfN: de Mediatorsfederatie Nederland is ook een stichting waar notarissen lid van kunnen worden. Het waarborgt de kwaliteit van het mediationberoep in het geval er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding of van een testament dat moet worden verdeeld.
  • VNM: de Vereniging van Mediators in het Notariaat is vergelijkbaar met het MfN. Dit is een notariële specialistenvereniging en notarissen met dit lidmaatschap hebben zich gespecialiseerd in bijvoorbeeld mediation en scheidingsbemiddeling.
  • SCE: de laatste instantie voor notarissen is de Stichting Certificering Executeurs. Ook dit is weer een specialisme die notarissen kunnen volgen en hier gaat het over het behandelen van een nalatenschap. De certificering wordt uitgedeeld door naar de kennis, de kunde en de ervaring van de notaris te kijken en dit te toetsen.

Notarissen zonder keurmerken zijn niet per definitie slecht

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke keurmerken en bijbehorende specialisaties waar notarissen bij aangesloten kunnen zijn. Behalve het KNB-lidmaatschap wat verplicht is, betekent dit niet dat notarissen zonder deze lidmaatschappen per definitie slecht zijn. Het verschil is dat je er geen bewijs van hebt. Wat wel een feit is, is dat geaccrediteerde notarissen vaak duurder zijn. Je betaalt dan voor het bewijs van kwaliteit en dat is eigenlijk ook terecht. Deze notaris heeft erg zijn of haar best gedaan om deze accreditatie te kunnen bemachtigen en jou dit specialisme aan te bieden. Hier mag dan financieel ook zeker wat tegenover staan.

 

Andere manieren om een goede notaris te herkennen

Als jij toch liever wat minder betaalt, dan kun je in zee gaan met een notaris die wat minder kennis en ervaring heeft. En bij de meeste simpele vraagstukken is dit ook zeker geen probleem. Elke notaris heeft, voordat hij of zij zichzelf notaris mag noemen, al zeker 10 jaar educatieve en professionele ervaring achter de rug en je mag dan aannemen dat deze weet waarover gesproken wordt. Er zijn nog enkele andere manieren waarop je kwaliteit kunt proberen te herkennen.

  • Hoor-en-wederhoor: ken jij iemand die recentelijk een notaris nodig heeft gehad? Dan kun je deze persoon vragen over de procedures en de samenwerking met de desbetreffende notaris. Als de ervaring van iemand goed is, dan is dit een uitstekend bewijs dat de notaris een goede indruk heeft achtergelaten. Je kunt dan een gratis welkomstgesprek boeken en zelf beoordelen of het ook klikt tussen jullie.
  • Recensies: je kunt ook altijd (online) recensies nalezen over de notaris en kijken wat voorgaande klanten over deze persoon zeggen. Je moet dan in je achterhoofd houden dat men liever klaagt op dit soort platforms dan dat men prijst. Je krijgt wel een goed beeld van de integriteit van de notaris als je leest over hoe deze met de klachten omgaat en probeert de klant toch nog tevreden te stellen. Dat geeft aan dat ze hun werk en hun bedrijf serieus nemen.
  • Referenties: als laatste kun je de notaris zelf ook om referenties vragen. Dit is heel normaal en soms geven ze die ook al op hun website. De beste manier om te leren over de kwaliteit van een notaris is door met mensen te spreken die daadwerkelijk met de persoon hebben samengewerkt. Anders blijft het als je de accreditaties niet doorleest toch altijd een kleine gok.

 

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kun je enkele offertes opvragen bij betrouwbare notarissen uit jouw omgeving. Deze offertes zijn volledig vrijblijvend, maar kunnen je wel helpen bij het zoeken naar een geschikte vakman. Vul je gegevens in en je kunt de informatie snel verwachten.