6 Voordelen – 3 nadelen notaris

6 Voordelen – 3 nadelen notaris

Er zullen situaties in je leven voorkomen waarin je een notaris nodig hebt. Dit zijn dan vaak persoonlijke- of familie gerelateerde situaties (huwelijk, sterfgeval, samenlevingscontract), je hebt een notaris nodig als je een woning gaat kopen en als je een onderneming wilt starten. De notaris kan je tijdens deze situaties bijstaan met juridisch advies en kan officieel de akten samenstellen die daarvoor nodig zijn. De notaris zal dan direct ook de nodige registers aan laten passen. Aan het werken met een notaris zitten voor- en nadelen verbonden. Welke dit zijn, lees je hier.

 

De voordelen

Ook al kun je in veel situaties niet zonder notaris, je kunt door met deze persoon samen te werken van een aantal voordelen gebruik maken. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje.

  1. Advies: een notaris is niet alleen bevoegd om akten op te stellen. Hij of zij zal je ook te allen tijde bijstaan met juridisch advies. Een notaris is dan ook onmisbaar als je een bedrijf of onderneming hebt of op gaat richten. Het is een persoon waar je telkens op terug kunt vallen als iets niet duidelijk is.
  2. Verduidelijking: notarissen kunnen ook duidelijkheid scheppen op andere manieren. Als een familielid is overleden zal je bij hen te horen krijgen hoe de erfenis moet worden verdeeld, bijvoorbeeld. De notaris kan samen met jou een testament opstellen waarin je duidelijk maakt wat je wilt dat er met je spullen gebeurt. Alles wat er door de notaris wordt vastgelegd is officieel en mocht er iets gebeuren dan zal er geen twijfel meer zijn over wat de volgende stap moet worden.
  3. Administratie: alle veranderingen die je maakt worden door de notaris vastgelegd in het desbetreffende register. Dit hoef jij dus niet meer te doen.
  4. Gratis kennismakingsgesprek: de meeste notarissen zullen je een gratis kennismakingsgesprek aanbieden. Tijdens dit gesprek kun je zien of het klikt tussen jullie en of de notaris je kan helpen met wat je nodig hebt. Aan de hand van het kennismakingsgesprek kan dan een offerte worden opgesteld. Door een aantal gesprekken aan te vragen kun je dan dus exact de notaris kiezen die je ligt.
  5. Maximum tarieven: voor iedereen die wat minder geld heeft en die een laag inkomen heeft hanteren Nederlandse notarissen maximum tarieven. Dat betekent dat je voor een notaris nooit meer hoeft te betalen dan een bepaald bedrag. Dit is natuurlijk eerlijk, want in vele gevallen heb je geen andere keuze dan een notaris in te schakelen. Op deze manier is dit voor iedereen een mogelijkheid.
  6. Ervaring: er gaat zeker 10 jaar overheen voordat iemand zich notaris mag noemen. Eerst moet je een opleiding volgen en daarna moet je zes jaar bij een notaris in dienst zijn als kandidaat-notaris. Tijdens deze zes jaar moet er nogmaals drie jaar een opleiding gevolgd worden. Als je dit allemaal goed doorstaat moet je een ondernemer worden en moet je door de Koning bij Koninklijk Besluit worden goedgekeurd. Alleen dan kun je zelf een notariskantoor beginnen of een ZZP-notaris worden. Iedere notaris heeft dus wanneer ze in het ambt treden al een bepaald ervaringsniveau. Een echte beginner zal je daarom eigenlijk nooit aantreffen.

 

De nadelen

Natuurlijk zal je ook met enkele nadelen te maken krijgen als je een notaris nodig hebt. De belangrijkste vind je hier op een rijtje.

  1. Noodzaak: het feit dat je een notaris nodig hebt is meestal een noodzaak en geen keuze. Ook al kan een notaris je helpen bij leuke gebeurtenissen in je leven, je zal soms ook een notaris moeten gebruiken als er iets minder leuks is gebeurd. Een keuze heb je eigenlijk bijna nooit omdat niemand anders de taken mag verrichten die een notaris verricht.
  2. Duur: voor een notaris moet je altijd betalen en er zijn goedkope en dure notarissen beschikbaar. Feit is echter wel dat dit je eerder honderden euro’s kost dan tientallen euro’s en dit is niet voor iedereen gemakkelijk te betalen. Door een vergelijking te maken kun je wel de goedkoopste notaris uitkiezen, maar uitgaven heb je eigenlijk altijd.
  3. Een kwakzalver: als laatste kun je altijd de pech hebben dat jij een notaris uitkiest die zijn werk niet goed doet of die niet eerlijk is. Zoals bij alle beroepen het geval is zijn er notarissen die beter hun werk doen dan anderen. Het is de kunst om de juiste notaris uit te zoeken en dit kun je het beste doen door erkenningen en keurmerken te controleren. Alleen zo heb je keihard bewijs van kwaliteit en vakmanschap. Het loont dus altijd om goed marktonderzoek te verrichten en te controleren of de desbetreffende notaris alle papieren en ervaring heeft die nodig zijn om de baan goed te uitvoeren.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook in contact gebracht worden met een betrouwbare notaris? Wij kunnen je alvast enkele offertes opsturen van notarissen uit jouw omgeving. Deze kun je vergelijken en zo een beslissing maken over welke notaris het beste voor je is.